Wandelen in de Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude

Uren- of dagenlang wandelen in de Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude?

Het wandelnetwerk Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude is af! 450 kilometer wandelplezier voor jong en oud! Bestaande wandelingen, nieuwe wandelingen, lange afstandswandelingen, boerenlandpaden, enzovoorts zijn geïntegreerd in een knooppuntennetwerk.

Knooppunten
Met het knooppuntennetwerk kies je zelf je route en het aantal kilometers dat je wilt wandelen. Op de kaart zie je een aantal knooppuntnummers. De afstanden tussen deze knooppunten staan in kilometers aangegeven. Via de genummerde palen wandel je van knooppunt naar knooppunt, dat kan in beide richtingen. Wil je ook weer eindigen op het knooppunt waar je de route begint? Onthoud dan het nummer van je startplaats. Op de wandelkaart tippen wij een aantal routes. Starten kun je vanaf elk genoemd knooppunt.

klik om te bekijken

Kaart kopen?
De wandelkaart is te koop bij de volgende resellers:

Het Brugwachtertje, Pieter Doelmanstraat 19, Alphen aan den Rijn. Tel: 0172-424421
Boekhandel Haasbeek, Julianastraat 26, Alphen aan den Rijn. Tel: 0172-473047

Boek- en Kantoorvakhandel Veenerick, Noordplein 15, Roelofarendsveen. Tel: 071-3316033
Toeristisch Informatiepunt Nieuwkoop, Noordenseweg 23a, Nieuwkoop. Tel: 0172-571120
VVV Boskoop, Overslag 14, Boskoop. Tel: 0172-214644
Boer en Goed, Groene hartplein 4, Zoeterwoude. Tel: 071-3016253
VVV Leiden, Stationsweg 26, Leiden. Tel: 071-5166000

Boerenlandwandelen
Om de mooiste wandelroutes te kunnen maken hebben veel boeren vrijwillig medewerking verleend door hun land open te stellen voor wandelaars. Dat betekent dat je langs en door weilanden met grazend vee, waterpartijen, over boerenerven, langs akkerlanden mag lopen. De omgeving leeft en daar mag je van genieten. Het is fijn wanneer je de regels die voor de boerenlandpaden gelden respecteert. Heb je genoten? Vertel het je vrienden en volgers. Heb je op- of aanmerkingen? Laat het ons weten.

In verband met het broedseizoen zijn sommige paden tussen 16 maart en 16 juni gesloten. Kijk op de kaart voor alternatieve routes.

Wandelevenementen
In 2017 vindt er een groot aantal wandelevenementen plaats in het gebied. Niet allemaal via het knooppuntennetwerk, maar zeer zeker de moeite waard om aan mee te doen. Een overzicht van deze evenementen vind je in de Flyer wandelevenementen 2017.

 

Wandelinspiratie
Geen zin om zelf een route uit te stippelen? Probeer dan eens één van de volgende bestaande wandelingen. Klik op de links voor meer informatie.

Voor alle routes geldt; stevige schoenen vereist! En honden zijn helaas niet toegestaan op de stukken door het boerenland!

De bestaande routes ziet u op onderstaande overzichtskaart:

Grotere kaart weergeven of een kaartje printen (via Google maps).

Groene lijnen = Boerenlandwandelroutes
Rode lijn = Lange Afstandwandelroutes
Blauwe lijn = overige delen van het wandelroutenetwerk

Wandelen met een smartphone
Tijdens deze routes is je smartphone je gids. Hij wijst je de weg en onderweg trakteert hij je op leuke weetjes, anekdotes en interessante informatie over de omgeving. Het enige wat je hoeft te doen is de gratis AbelLife te downloaden in de Appstore van Google of Apple. Staat de app eenmaal op uw telefoon, dan vindt je in de ‘shop’ de route die je zoekt. Een andere manier om routes te kopen is via webshop op www.abellife.nl.
Een uitgebreid instructiefilmpje staat op YouTube.

Meer weten over hoe het nieuwe netwerk tot stand kwam? Kijk dan op de webpagina ‘Stap voor stap naar een nieuw wandelnetwerk’.