Rondom Alphen

Dit is een lange afstands(rond)wandeling van 60-85 kilometer; ideaal om in meerdere etappes af te leggen. Onderweg zijn diverse OV punten. Onderweg kunt u 5 verschillende landschapstypen zien:
1. Rivierenlandschap met veenverkaveling; De Oude rijn, de Gouwe, maar ook voormalige veenstromen zoals de Aar en de Meije slingeren zich door het landschap. De rivieren liggen ingeklemd tussen oeverwallen, met daarop een weg en bebouwing en/of een boomgaard.
2. Veen – Weide (gras met koeien). In de late middeleeuwen was in het gebied (bijv. ten westen van Aarlanderveen en ten westen van Alphen aan den Rijn) een groot moeras met daarop een dikke veenlaag. Alleen de rondom hoger gelegen delen werden bewoond. Door de ontdekking van stedelingen dat het veen, eenmaal afgegraven en gedroogd, een prima brandstof was, veranderde alles. Op diep afgegraven plekken ontstonden daardoor veenplassen (zie 5).
3. Droogmakerij/inversielandschap met akkerbouw op de diepe kleigronden
Dit is een bemalen gebied (polder) (bijvoorbeeld in polders Nieuwkoop en Vierambacht en ten zuiden van Hazerswoude Dorp), dat van oorsprong een meer, een ander groot open water of drasland was. Omdat een droogmakerij vrijwel volledig naar menselijk inzicht kon worden ingericht, is het een ultieme vorm van een cultuurlandschap.
4. Kwekerijlandschap op hoogveen. Deze herkent u in de Boskoopse teelten, sierteelt in de volle grond gecombineerd met potcontainercultuur.
5. Hollands plassenlandschap. Vooral herkenbaar in de Kaag, Nieuwkoopse- en Reeuwijkse plassen. Een veenweide gebied waar de ontvening heeft geleid tot blijvende plassen die erg in trek zijn bij watersporters.

Broedseizoen: Tijdens het broedseizoen van 15 maart t/m 15 juni is op een drietal plekken in de route een alternatieve route aangegeven; de paarse stukken op de kaart.

Verboden voor honden op de boerenlandpaden. Uw hond kan het vee ziek maken.

Deze route is verkrijgbaar bij AbelLife:
– Download de AbelLife app op uw smartphone.
– Open de app op uw smartphone
– Klik op ‘Koop een route’
– Zoek en Klik op ‘Rondom Alphen’

klik hier voor de wandelkaart met de route Rondom Alphen.

10 thoughts on “Rondom Alphen

 1. Is er ook een duidelijker kaart te verkrijgen over het nieuwe pad rondom Alphen, dus wat 3 januari geopend is? Met de kaart die hier op staat kunnen we niet uit de voeten. 2. Ook ik zou graag meerdere brochures willen ontvangen (die helaas niet al te duidelijke zijn) om uit te delen aan mijn gasten. Ik ben IVN-natuurgids. Bij de gemeente Alphen aan den Rijn watren zij vandaag niet beschikbaar. Helaas. 3. De route van Rondom Alphen heb ik als gpx-bestand gedownload voor mijn gps. Maar ik zou toch ook wel behoefte hebben aan een routenbeschrijving waaruit ik op kan maken hoe ik de wandeling kan verdelen in verschillende etappes zodat ik met het OV weer terug kan naar mijn vertrekpunt.
  Op basis van de route in het gpx-bestand kom ik hier niet veel verder mee. 4. Beste Annemarieke,

  We werken er nog aan; een kaart met OV punten er op. Wat je nu al kan doen is via het kaartje van Google Maps (op deze site) voldoende inzoomen; dan komen de bushaltes in beeld met een blauw icoontje; je vind daar dan zelfs de vertrektijden van de bus.
  groeten, Bart


 5. Ik heb van de week de lus rond Benthuizen gelopen. De route is bij het Bentwoud niet meer te volgen.
  De route zoals deze op de kaart staat is verdwenen. Probeer je deze zo dicht mogelijk te benaderen kom je uit voor een brede sloot. Markering ontbreekt tot dat je op het Bentwoudpad uitkomt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *