Stap voor stap naar een nieuw wandelnetwerk

Er is hard gewerkt aan een nieuw wandelknooppuntennetwerk in de Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude. Goed nieuws voor wandelliefhebbers, want de wandelmogelijkheden zijn verruimd. Meer paden, leuke en veilige oversteekjes, zelf routes samenstellen, prachtige informatiepanelen en nog veel meer. Bij het tot stand komen van een wandelnetwerk komt nogal wat kijken. Van eerste idee, totdat de ‘paaltjes in de grond staan’, zijn veel partijen betrokken. Gemeentes, routemakers, planners, vormgevers, de bordenfabriek en last but not least degenen die de borden in het veld plaatsen. Een heel team van mensen dat zich inspant om de wandelbeleving in het gebied optimaal te maken.

Op deze pagina kun je de werkzaamheden aan en de totstandkoming van het netwerk volgen. Nog sneller op de hoogte zijn? Volg op twitter @HRGroep en of @AbelLife of like de Facebookpagina van AbelLife (routes die je raken).

Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben, dan kun je contact opnemen met HRLeisure/AbelLife op telefoonnummer 0573 280772 of via email mailto:info@abellife.nl

10, 11 en 12 februari 2017

Het wandelroutenetwerk Rijn en Veenstreek en Zoeterwoude is officieel geopend op een druk bezochte bijeenkomst op Wim en Cora’s schaapsfarm nabij de molenviergang van Aarlanderveen. Op de fiets- en wandelbeurs in Utrecht is de presentatie van het wandelnetwerk nog eens dunnetjes overgedaan. Het netwerk kon rekenen op veel belangstelling van de bezoekers van de beurs.

Januari 2017

Over een aantal weken is het zover. Dan is het wandelnetwerk Rijn- en Veenstreek & Zoeterwoude een feit. De informatiepanelen worden gemaakt en geplaatst. De laatste routebordjes gaan de grond in. Een spiksplinternieuwe wandelkaart rolt binnenkort van de drukpers en de laatste hand wordt gelegd aan een lange belevingswandelroute door het hele gebied. Op vrijdag 10 februari wordt het netwerk in het veld geopend en op zaterdag 11 februari is er speciale aandacht voor de opening van het wandelnetwerk op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht. Op de stand van AbelLife. Ter promotie van het gebied wordt er een wandelkalender uitgereikt met de nu bekende wandelevents van 2017.

Woensdagavond 23 november – Ondernemers brainstormen over nieuwe toeristische mogelijkheden voor het gebied

The big 5, hutspot en meer….

161123-netwerkbijeenkomst-rv-en-zw-31 161123-netwerkbijeenkomst-rv-en-zw-7 161123-netwerkbijeenkomst-rv-en-zw-2

Woensdagavond 23 november kwamen meer dan 40 ondernemers bijeen in de Vosseburch te Langeraar voor een netwerkbijeenkomst met een missie. Hoe trekken wij meer recreanten naar onze regio. Een regio vol met oer Hollandse iconen, zoals kaas, molens en bloemen, en met prachtige vergezichten over de polder en het water. Jaarlijks trekken er vele miljoenen recreanten op uit, maar profiteer de ondernemer daar wel voldoende van?

Tijdens de avond wordt gezamenlijk de basis gelegd voor zes nieuwe toeristische belevingsroutes. Bedoeling is deze samen met professionals verder te ontwikkelen en begin volgend in de markt te zetten. Kapstop voor de nieuwe routes zijn de knooppuntenroutes voor wandelen, fietsen en varen. De lancering van de nieuwe producten vindt tegelijkertijd plaats met de opening van het nieuwe wandelknooppuntennetwerk begin februari volgend jaar.

Naar het volledige verslag van de avond

 

Half november – Een prachtige ochtend
Het is nog vroeg in de ochtend wanneer Ricardo van de plaatsingsdienst in de Rijn- en Veenstreek aankomt. En dit is wat hij ziet….
Als dat geen inspiratiebron is om een keer vroeg uit de veren te gaan om te gaan wandelen.

img_0439 img_0426

 

Begin november 2016
November is tot nu toe de maand van de nieuwigheden. Er zijn speciaal voor het netwerk ontwikkelde bordjes geplaatst. Vanuit het oogpunt dat recreëren vooral leuk moet zijn wordt de wandelaar van harte welkom geheten in het te betreden gebied. Op vriendelijke wijze wordt hij of zij wel gewezen op de verantwoordelijkheden, die samengaan met het betreden van door particulieren opengestelde paden.

Nu het wandelnetwerk steeds meer vorm krijgt en er langzamerhand naar de afronding toegewerkt wordt, is het ook tijd om ondernemers in het gebied te enthousiasmeren nog creatiever te worden. Een groot aantal ondernemers is uitgenodigd om deel te nemen aan de inspiratieworkshop ‘De route naar meer gasten’ op 23 november aanstaande. Na een korte introductie en het praktijkverhaal van een toeristisch ondernemer gaan de deelnemers onder leiding van gebiedsmarketeer Arjan Bakker aan de slag met het uitwerken van verschillende belevingsconcepten. Het zaadje wordt gepland. Ondernemers en gemeenten gaan samen aan de slag om de omgeving volop te laten bloeien.
Geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse? Stuur een mail naar groenblauwnetwerk@aadr.nl. Vermeld uw naam, bedrijfsnaam en adres.


routepaaltje-alphen kiemplantje

Begin oktober 2016
En ook in het Bentwoud zijn de eerste routepaaltjes van het nieuwe netwerk een feit. In het gebied van Staatsbosbeheer zijn ze van hout, omdat dat zoveel mooier in het landschap past. In het Bentwoud is er voor ieder wel wat wils. Struinen, bewegwijzerd of met een routeapp lopen, het is aan jou. Mooie paden langs het water, tussen de bomen doorkronkelen of over uitgestrekte velden. Het natuurgebied is nog relatief nieuw, maar het bloeit, groeit en leeft alsof het nooit anders geweest is. Je kunt er fantastisch picknicken, vogels en andere dieren spotten, maar ook tot rust komen. Heb je zin in een lokale lekkernij? In het restaurant bij de Golfclub en bij de Schenkerij in de Boomgaard kun je genieten van lokaal lekkers.

bentwoud-2-houten-paal bentwoud-pad bentwoud-hekje img_0794

 

Half september 2016
Zo langzamerhand verschijnen er overal in het landschap bruggetjes en overstapjes. Een veilige manier om met droge voeten de overkant van de sloot te bereiken of een prachtig pad door een weiland te kunnen vervolgen. Er volgt nog veel meer.

bruggetje wandelnetwerk zoeterwoude wandelnetwerk zoeterwoude rijn- en veenstreek overstapje boerenlandpad veilig naar de overkant wandelnetwerk

 

Eind augustus 2016
Het ‘echte werk’ is begonnen. Spiksplinternieuwe paaltjes, gravende mannen, omgewoelde aarde, de eerste routepaaltjes verschijnen in het groene landschap.

Rijn- en veenstreek Rijn- en veenstreek 1 rijn-en veenstreek 3

 

30 juni 2016

De eerste paal, met knooppuntroute 11 wordt de grond ingeslagen. Ruim een half jaar aan aanbesteden, plannen en voorbereiden ging aan dit moment vooraf. Een feestelijke bijeenkomst met burgemeesters, ambtenaren, uitvoerders en genodigden.

opening wandelnetwerk rijn en veenstreekimg_1736vlag opening wandelnetwerkRijn- en Veenstreek 4